Snigeln under medeltiden
Eller hur man kan hitta märkliga sannband bara man vill! (och blundar för fakta....)
Idén till föreställningen snigeln fick jag när jag läste Dario Fo:s självbiografi. Där fanns en kort berättelse om en mans kamp mot en fruktansvärd snigel förlagd till Daro Fo:s barndom vid Lago Maggiore i Lombardiet / Italien.
Utifrån denna idé skapade jag en clownföreställning som span vidare på detta tema.
När jag nu ville skapa en variant av föreställningen som skulle kunna passa in i en medeltida miljö, ställdes jag inför olika problem.
1. Formen Clown som den definieras i dag existerade inte under medeltiden.
2. Hur skulle jag kunna behålla formen men ändå passa in i en medeltida kontext.
Svaret på denna fråga blev den Italienska teaterformen Commedia dell’arte. Faktiskt är det just denna teaterform som den clownteknik jag använder mig av bygger på! Men om man skall vara riktigt petnoga så är Commedia dell’arte snarare en teaterform från renässansen än medeltiden. Dock har formen som sådan än äldre rötter då den hade ett annat namn och utgick från karaktären Zanni. Namnet Zanni kan man faktiskt hitta så långt tillbaka i tiden som i de romerska teatrarna, där Zannin stod för komiska inslag. Från början utträdde Zanni själv för att sedan bli grupper om flera Zannis och ur det utvecklades sedan Commedia dell’arte med sina olika karaktärer.
Så om pjäsens huvudperson är en Zanni borde den även passa in under högmedeltiden!
Kopplingen sniglar och medeltiden
Det är nu det börjar bli riktigt märkligt!
Det visar sig nämligen att temat ”en riddares kamp mot en snigel ” var något återkommande under mesdeltiden, framför allt i marginalkonsten!
Det finns en hel del teorier om varför man gjorde dessa bilder, en är att det är för att förlöjliga Lombarderna ( varför kan du se i filmren här.
Men inte nog med det i Vie du Prince Noir, skriven på sent 1300 tal, inkluderas snigelimitationer i de lössläppta aktiviteter som författaren fördömer (Chandos Herald, La Vie du Prince Noir, ed. Diana B. Tyson [Tübingen: Niemeyer, 1975]):
For how much store men set
And how much more heed they take
Of a jangler or a false liar,
Of a jongleur or a jester
Who would willingly make a face
Or imitate a snail,
At which men can laugh,
As they’ll do without delay
Than of someone who knows how to speak well!
Spåret går vidare!
Men det slutar inte där! Det finns faktiskt en berättelse från medeltiden som handlar om just en Lombars kamp mot en snigel!
Så nu kan vi verkligen ge oss ut på de märkliga sammanträffandenas farvatten och med hjälp av lite god vilja och fantasi (och kanske bortseende från en del fakta) knyta ihop säcken.
1. Riddare i strid med sniglar förekommer rikt i den medeltida begreppsvärlden både i konsten och i litteraturen.
2. Just kampen mellan sniglar och Lombarder är framträdande.
3. Lombarderna hör hemma i Lombardiet som Dario Fo kommer ifrån.
4. Lombardiet har fått sitt namn från Langobarderna som enligt den tidigare historieskrivningen härstammade från södra Skandinavien. (antagligen kom de från södra Tyskland)
5. Jag gör en föreställning om en kamp med en snigel i Sverige efter en idé från en Italienare från Lombardiet i en stil som sagde italienare var en del av att göra populär igen… Tanken svindlar 🙂
Kom gärna och se vad jag åstadkommer i sommar under medeltidsveckan i Visby >>>
1 thought on “Snigeln under medeltiden”